Uzyskanie obywatelstwa włoskiego

Kategoria: Emigracja i życie Opublikowano: niedziela, 19, luty 2012

Kto może ubiegać się o obywatelstwo włoskie?

Uzyskanie obywatelstwa włoskiego reguluje ustawa z dnia 5 lutego 1992r. Nr. 91NUOVE NORME SULLA CITTADINANZA (pubblicata nella Gazzetta Ufficiale n. 38 del 15-2 1992) oraz ustawa nr. 94 z 15 lipca 2009 r.

 

1) Obywatelstwo można uzyskać przez zawarcie związku małżeńskiego z obywatelem Italii, gdy od zawarcia związku małżeńskiego minęło przynajmniej 2 lata. Termin ten może być zmniejszony do roku, w przypadku narodzin dziecka bądź adopcji.

 

2) W drodze tzw. naturalizacji, tj. z racji legalnego zamieszkiwania we Włoszech przez minimalny okres wymagany w ustawie.

 

Zgodnie z ustawą, za cudzoziemca legalnie przebywającego w Italii, uważa się osobę przestrzegającą zasad legalnego przekraczania granicy jak również wpisu do rejestru meldunkowego. Istotne jest, aby każdy ubiegający się o obywatelstwo był nieprzerwanie wpisany do Anagrafe.

  • obywatele Unii Europejskiej, w tym Polacy, muszą udokumentować, co najmniej 4 letni pobyt na terenie Italii.
  • obywatele z innych krajów, nienależących do wspólnoty europejskiej muszą legalnie przebywać w Italii od minimum 10 lat.
  • uchodźcy polityczni lub tzw. bezpaństwowcy muszą wykazać, ze przebywają na terenie Włoch minimum 5 lat.
  • pełnoletnie dzieci, które zostały adoptowane przez obywateli włoskich, muszą przebywać w Italii przez minimum 5 lat od momentu adopcji.
  • dziecko, wnuk pochodzący w linii prostej od obywateli włoskich z urodzenia, gdy przebywają w Italii od przynajmniej 3 lat.
  • urodzony w Italii, przebywający legalnie od minimum 3 lat.
  • cudzoziemcy, których jeden rodzic, bądź tez krewny drugiego stopnia w linii prostej urodzili się w Italii, otrzymują obywatelstwo włoskie, jeżeli po uzyskaniu pełnoletniości, tj. ukończeniu 18 lat zamieszkują legalnie na terenie państwa włoskiego od minimum 2 lat. Wole przyjęcia obywatelstwa włoskiego muszą oni zadeklarować do ukończenia 19 roku życia.
  • cudzoziemcy urodzeni we Włoszech, (dzieci imigrantów, którzy tu mieszkają) z chwilą ukończenia 18 roku życia nabywają prawo do otrzymania obywatelstwa włoskiego. Muszą jednak wykazać, że do uzyskania pełnoletniości mieszkali nieprzerwalnie w Italii i uczęszczali do szkoły. Jako dorośli obywatele muszą zadeklarować wole zostania obywatelem włoskim.

 

Złożenie wniosku o przyznanie obywatelstwa.

Wniosek o przyznanie obywatelstwa, należy złożyć w biurze ds. obywatelstwa (Ufficio Cittadinanza) w Prefekturze, właściwej dla miejsca zamieszkania. Wystąpienie z wnioskiem o przyznanie obywatelstwa jest płatne, opłata wynosi 200 euro. Do wniosku należy dołączyć dowód wpłaty wyżej wymienionej kwoty na konto pocztowe (n.809020 intestato al Ministero dell’Interno-DLCI) Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, z dopiskiem “causale – Cittadinanza”. Wniosek należy opatrzyć znaczkiem skarbowym (marca da bollo) w kwocie 14, 62 euro.

Dla osób mieszkajacych w Rzymie jest to Sportello Unico per l’Immigrazione Prefetture (Ufficio Teritoriale del Governo) przy Piazza Tomaso De Cristoforis 3 ( Casal Bertone). Biuro jest czynne we wtorki i czwartki od 9 do 13.00.

 

Jednym z kryteriów przyznania obywatelstwa, oprócz nieprzerwanego pobytu, są dochody cudzoziemca. Ministerstwo Spraw Wewnętrznych ustaliło, że wnioskodawca musi wykazać dochód roczny nie niższy niż 8.300.00 Euro. Dlatego w chwili przedstawienia wniosku o przyznanie obywatelstwa, należy dołączyć do niego kopię oświadczeń podatkowych i telepatycznego potwierdzenia przekazania go do urzędu skarbowego (Ufficio delle Entrate).

Osoby, które nie składają corocznych oświadczeń podatkowych, a są nimi: osoby zatrudnione, jako COLF (pomoc domowa), badanti (opiekunowie do osób starszych), baby- sitter (opiekunowie do dzieci), itp., mogą przedstawić oświadczenie zastępcze o zarobkach, wykonane przez pracodawcę (dichiarazione sostitutiva del CUD), gdzie zaświadcza się o wynagrodzeniu miesięcznym i rocznym osoby zatrudnionej. Do tak przedstawionego oświadczenia należy dołączyć dowód wpłaconych składek do I.N.P.S. z ostatnich trzech lat wraz z kserokopią ważnego dokumentu tożsamości pracodawcy.

 

Wymagane dokumenyt:

  • odpis skrócony aktu urodzenia przetłumaczony (najlepiej przez tłumacza przysięgłego) na język włoski z poświadczeniem tłumaczenia przez włoski sąd;
  • zaświadczenie o niekaralnosci;
  • certificato generale del Casellario Giudiziale e dei carichi pendenti, które wystawia sąd  (Tribunale Penale Italiano);
  • pozwolenie na pobyt - Permesso/ Attestato di soggiorno;
  • certyfikat o historii zameldowania, (certificato storico di residenza) wydany przez Comune zameldowania, dla wykazania nieprzerwanego pobytu;
  • fotokopia ważnego dokumentu tożsamości;
  • całkowity odpis aktu ślubu w przypadku wniosku o uzyskanie obywatelstwa z uwagi na zawarcie związku małżeńskiego z obywatelem włoskim, (atto integrale di matrimonio);
  • zaświadczenie o stanie rodziny,( certificato di stato di famiglia)
  • w przypadku, gdy współmałżonek jest Włochem, certyfikat potwierdzający jego włoskie obywatelstwo (certificato di cittadinanza del coniuge);
  • ewentualnie certyfikat potwierdzający status uchodźcy, bądź bezpaństwowca;
  • CUD, UNICO lub 730 potwierdzający dochód w ostatnich trzech latach
  • dowód wplaty

 

Jeżeli wniosek o przyznanie obywatelstwa zostanie złożony wraz ze wszystkimi niezbędnymi dokumentami, w przeciągu 735 dni od daty złożenia wniosku w Prefekturze, muszą Państwo otrzymać odpowiedź o przyznaniu lub nieprzyznaniu obywatelstwa. W trakcie trwania praktyki, można uzyskać informacje odnośnie jej rozpatrywania dzwoniąc na informacje włoskiego MSW (Call Center del Ministero dell’Interno): tel. 06 – 48042101; - 102; -103; -104) lub sprawdzając stronę internetową www.cittadinanza.interno.it.

W obu przypadkach, aby uzyskać żądane informacje należy podać kod „K10”, nadany wnioskowi przez prefekturę, po złożeniu wniosku.

W ciągu 6 miesięcy od powiadomienia od przyznania obywatelstwa w Comune di residenza (miejscu zameldowania) należy złożyć przysięgę. Następnego dnia po złożeniu przysięgi jest się obywatelem Włoch!

Wszystkie niezbędne informacje wraz z formularzem “modello B” znajdują się na stronie internetowej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych - Ministero dell’ Interno.

Http: //www.interno.it/mininterno/export/sites/default/it/

niniejszy artykuł nie jest poradą prawną.

m.w.

 

 

mojabancarella.com

Komentarze  

-1 #5 wiesia 2014-04-25 09:09
Ospelniam wszystkie warunki do przyznania obywatelstwa wloskiego. Od roku nie mam zameldowania w Polsce czy moge ubiegac sie o obywatelstwo wloskie?? Czy musze byc zameldowana w Polsce ?? Bardzo prosze o odpowiedz
Cytować
+2 #4 Maria 2013-11-27 15:38
Chcialam sie dowiedzie,czy otrzymujac obywatelsto wloskie musze sie wymeldowac w Polsce?
Cytować
+2 #3 Majka 2013-02-04 19:43
Uwaga!Rodzice dzieci niepełnosprawny ch urodzonych we Wloszech!
Nawet jeżeli wasze dziecko urodziło się we Włoszech i ukończyło 18 lat nie może ubiegać się o obywatelstwo gdyż nie jest w stanie (wg włoskiego prawa) złożyc przyrzeczenia!W chwili obecnej są prowadzone wszelkie starania oby to prawo zostało zmienione o czym niezwłocznie Was poinformuję!
Cytować
+6 #2 Marek 2012-12-04 12:13
Witam, chcialem sie poradzic w sprawie obywatelstwa wloskiego, mieszkam w tym kraju juz ponad 15 lat i zastanawiam sie czy nie postarac sie o nie,,,ale nie zabardzo wiem co moge zyskac dzieki obywatelstwu wloskiemu , moge sie dowiedziec ?
Cytować
+1 #1 aneta 2012-10-13 15:38
a jesli nie moge udokumentowac zarobkow to jak sie sprawa ma?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

O nas

MOJABANCERELLA.com to portal o charakterze informacyjnym, gdzie staram się na bieżąco przekazywać Państwu informacje dotyczące Polonii włoskiej i nie tylko.

„Mojabancarella” – moja -, czyli nasza, każdego z osobna i - bancarella – słowo które stało się naszym spolszczonym tłumaczeniem słowa stragan, gdzie można znaleźć wszelkie dobro. 

ZAPRASZAM NA MOJABANCARELLA

Najnowsze artykuły

Gelato Festival 2017 w Warszawie

 

 

Wszystkich spędzających obecny weekend w Warszawie zapraszamy na ósmą edycję europejskiego festiwalu lodów Gelato Festival 2017. Organizatorzy zapraszają od 23 do 25 czerwca 2017 roku na Plac przy Torwarze od godz. 12.00 do 20.00.

To już VIII edycja! Gelato Festival jest najważniejszym wydarzeniem w świecie lodów po włosku. To konkurs w skali europejskiej, w którym nagradzani są najlepsi włoscy i zagraniczni producenci lodów oraz smaki, które stworzyli specjalnie na tę okazję. 

 

Lato, lato wszędzie

 

 

„Lato, lato wszędzie, zwariowało oszalało moje serce”, jak śpiewa Formacja Nieżywych Schabów, lato zawładnęło naszą planetą. 21 czerwca, pierwszy dzień lata!

Dzisiaj, oficjalnie, o godzinie 6.45 zaczęło się astronomiczne lato i potrwa aż do 22 września 2017 roku.

 

Wieczór poetycki Aleksandry Piguły

 

 

Szanowni Państwo,

Duszpasterstwo Polaków przy Kościele św. Stanisława w Rzymie zaprasza na spotkanie muzyczno-literackie "Od Kropli do Strofy" z poetką - Panią Aleksandrą Pigułą, które odbędzie się  25 czerwca 2017 roku o godz. 19.00 w Auli św. Jana Pawła II przy Kościele św. Stanisława B.M w Rzymie, via delle Botteghe Oscure 15.

Aleksandra Piguła jest Prezesem Mieleckiej Grupy Literackiej SŁOWO przy Towarzystwie Miłośników Ziemi Mieleckiej.

 

The Engineers Band zapraszają do Rzeszowa

 

 

Serdecznie zapraszamy do Rzeszowa, gdzie w najbliższy piątek Orkiestra Rozrywkowa Politechniki Warszawskiej wystąpi podczas międzynarodowego festiwalu Europejski Stadion Kultury. Jest to ogromne widowisko plenerowe, gromadzące 50-tysięczną widownię na trybunach Stadionu Miejskiego „Stal” z udziałem młodych polskich gwiazd muzyki rozrywkowej, które wykonają utwory przygotowane wspólnie z muzycznymi partnerami z Europy. Festiwalowi przewodzi bowiem idea muzyki jako łącznika między krajami i narodowościami.