Uzyskanie obywatelstwa włoskiego

Kategoria: Emigracja i życie Opublikowano: niedziela, 19 luty 2012

Kto może ubiegać się o obywatelstwo włoskie?

Uzyskanie obywatelstwa włoskiego reguluje ustawa z dnia 5 lutego 1992r. Nr. 91NUOVE NORME SULLA CITTADINANZA (pubblicata nella Gazzetta Ufficiale n. 38 del 15-2 1992) oraz ustawa nr. 94 z 15 lipca 2009 r.

 

1) Obywatelstwo można uzyskać przez zawarcie związku małżeńskiego z obywatelem Italii, gdy od zawarcia związku małżeńskiego minęło przynajmniej 2 lata. Termin ten może być zmniejszony do roku, w przypadku narodzin dziecka bądź adopcji.

 

2) W drodze tzw. naturalizacji, tj. z racji legalnego zamieszkiwania we Włoszech przez minimalny okres wymagany w ustawie.

 

Zgodnie z ustawą, za cudzoziemca legalnie przebywającego w Italii, uważa się osobę przestrzegającą zasad legalnego przekraczania granicy jak również wpisu do rejestru meldunkowego. Istotne jest, aby każdy ubiegający się o obywatelstwo był nieprzerwanie wpisany do Anagrafe.

  • obywatele Unii Europejskiej, w tym Polacy, muszą udokumentować, co najmniej 4 letni pobyt na terenie Italii.
  • obywatele z innych krajów, nienależących do wspólnoty europejskiej muszą legalnie przebywać w Italii od minimum 10 lat.
  • uchodźcy polityczni lub tzw. bezpaństwowcy muszą wykazać, ze przebywają na terenie Włoch minimum 5 lat.
  • pełnoletnie dzieci, które zostały adoptowane przez obywateli włoskich, muszą przebywać w Italii przez minimum 5 lat od momentu adopcji.
  • dziecko, wnuk pochodzący w linii prostej od obywateli włoskich z urodzenia, gdy przebywają w Italii od przynajmniej 3 lat.
  • urodzony w Italii, przebywający legalnie od minimum 3 lat.
  • cudzoziemcy, których jeden rodzic, bądź tez krewny drugiego stopnia w linii prostej urodzili się w Italii, otrzymują obywatelstwo włoskie, jeżeli po uzyskaniu pełnoletniości, tj. ukończeniu 18 lat zamieszkują legalnie na terenie państwa włoskiego od minimum 2 lat. Wole przyjęcia obywatelstwa włoskiego muszą oni zadeklarować do ukończenia 19 roku życia.
  • cudzoziemcy urodzeni we Włoszech, (dzieci imigrantów, którzy tu mieszkają) z chwilą ukończenia 18 roku życia nabywają prawo do otrzymania obywatelstwa włoskiego. Muszą jednak wykazać, że do uzyskania pełnoletniości mieszkali nieprzerwalnie w Italii i uczęszczali do szkoły. Jako dorośli obywatele muszą zadeklarować wole zostania obywatelem włoskim.

 

Złożenie wniosku o przyznanie obywatelstwa.

Wniosek o przyznanie obywatelstwa, należy złożyć w biurze ds. obywatelstwa (Ufficio Cittadinanza) w Prefekturze, właściwej dla miejsca zamieszkania. Wystąpienie z wnioskiem o przyznanie obywatelstwa jest płatne, opłata wynosi 200 euro. Do wniosku należy dołączyć dowód wpłaty wyżej wymienionej kwoty na konto pocztowe (n.809020 intestato al Ministero dell’Interno-DLCI) Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, z dopiskiem “causale – Cittadinanza”. Wniosek należy opatrzyć znaczkiem skarbowym (marca da bollo) w kwocie 14, 62 euro.

Dla osób mieszkajacych w Rzymie jest to Sportello Unico per l’Immigrazione Prefetture (Ufficio Teritoriale del Governo) przy Piazza Tomaso De Cristoforis 3 ( Casal Bertone). Biuro jest czynne we wtorki i czwartki od 9 do 13.00.

 

Jednym z kryteriów przyznania obywatelstwa, oprócz nieprzerwanego pobytu, są dochody cudzoziemca. Ministerstwo Spraw Wewnętrznych ustaliło, że wnioskodawca musi wykazać dochód roczny nie niższy niż 8.300.00 Euro. Dlatego w chwili przedstawienia wniosku o przyznanie obywatelstwa, należy dołączyć do niego kopię oświadczeń podatkowych i telepatycznego potwierdzenia przekazania go do urzędu skarbowego (Ufficio delle Entrate).

Osoby, które nie składają corocznych oświadczeń podatkowych, a są nimi: osoby zatrudnione, jako COLF (pomoc domowa), badanti (opiekunowie do osób starszych), baby- sitter (opiekunowie do dzieci), itp., mogą przedstawić oświadczenie zastępcze o zarobkach, wykonane przez pracodawcę (dichiarazione sostitutiva del CUD), gdzie zaświadcza się o wynagrodzeniu miesięcznym i rocznym osoby zatrudnionej. Do tak przedstawionego oświadczenia należy dołączyć dowód wpłaconych składek do I.N.P.S. z ostatnich trzech lat wraz z kserokopią ważnego dokumentu tożsamości pracodawcy.

 

Wymagane dokumenyt:

  • odpis skrócony aktu urodzenia przetłumaczony (najlepiej przez tłumacza przysięgłego) na język włoski z poświadczeniem tłumaczenia przez włoski sąd;
  • zaświadczenie o niekaralnosci;
  • certificato generale del Casellario Giudiziale e dei carichi pendenti, które wystawia sąd  (Tribunale Penale Italiano);
  • pozwolenie na pobyt - Permesso/ Attestato di soggiorno;
  • certyfikat o historii zameldowania, (certificato storico di residenza) wydany przez Comune zameldowania, dla wykazania nieprzerwanego pobytu;
  • fotokopia ważnego dokumentu tożsamości;
  • całkowity odpis aktu ślubu w przypadku wniosku o uzyskanie obywatelstwa z uwagi na zawarcie związku małżeńskiego z obywatelem włoskim, (atto integrale di matrimonio);
  • zaświadczenie o stanie rodziny,( certificato di stato di famiglia)
  • w przypadku, gdy współmałżonek jest Włochem, certyfikat potwierdzający jego włoskie obywatelstwo (certificato di cittadinanza del coniuge);
  • ewentualnie certyfikat potwierdzający status uchodźcy, bądź bezpaństwowca;
  • CUD, UNICO lub 730 potwierdzający dochód w ostatnich trzech latach
  • dowód wplaty

 

Jeżeli wniosek o przyznanie obywatelstwa zostanie złożony wraz ze wszystkimi niezbędnymi dokumentami, w przeciągu 735 dni od daty złożenia wniosku w Prefekturze, muszą Państwo otrzymać odpowiedź o przyznaniu lub nieprzyznaniu obywatelstwa. W trakcie trwania praktyki, można uzyskać informacje odnośnie jej rozpatrywania dzwoniąc na informacje włoskiego MSW (Call Center del Ministero dell’Interno): tel. 06 – 48042101; - 102; -103; -104) lub sprawdzając stronę internetową www.cittadinanza.interno.it.

W obu przypadkach, aby uzyskać żądane informacje należy podać kod „K10”, nadany wnioskowi przez prefekturę, po złożeniu wniosku.

W ciągu 6 miesięcy od powiadomienia od przyznania obywatelstwa w Comune di residenza (miejscu zameldowania) należy złożyć przysięgę. Następnego dnia po złożeniu przysięgi jest się obywatelem Włoch!

Wszystkie niezbędne informacje wraz z formularzem “modello B” znajdują się na stronie internetowej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych - Ministero dell’ Interno.

Http: //www.interno.it/mininterno/export/sites/default/it/

niniejszy artykuł nie jest poradą prawną.

m.w.

 

 

mojabancarella.com

Komentarze  

-1 #5 wiesia 2014-04-25 09:09
Ospelniam wszystkie warunki do przyznania obywatelstwa wloskiego. Od roku nie mam zameldowania w Polsce czy moge ubiegac sie o obywatelstwo wloskie?? Czy musze byc zameldowana w Polsce ?? Bardzo prosze o odpowiedz
Cytować
+2 #4 Maria 2013-11-27 15:38
Chcialam sie dowiedzie,czy otrzymujac obywatelsto wloskie musze sie wymeldowac w Polsce?
Cytować
+2 #3 Majka 2013-02-04 19:43
Uwaga!Rodzice dzieci niepełnosprawny ch urodzonych we Wloszech!
Nawet jeżeli wasze dziecko urodziło się we Włoszech i ukończyło 18 lat nie może ubiegać się o obywatelstwo gdyż nie jest w stanie (wg włoskiego prawa) złożyc przyrzeczenia!W chwili obecnej są prowadzone wszelkie starania oby to prawo zostało zmienione o czym niezwłocznie Was poinformuję!
Cytować
+6 #2 Marek 2012-12-04 12:13
Witam, chcialem sie poradzic w sprawie obywatelstwa wloskiego, mieszkam w tym kraju juz ponad 15 lat i zastanawiam sie czy nie postarac sie o nie,,,ale nie zabardzo wiem co moge zyskac dzieki obywatelstwu wloskiemu , moge sie dowiedziec ?
Cytować
+1 #1 aneta 2012-10-13 15:38
a jesli nie moge udokumentowac zarobkow to jak sie sprawa ma?
Cytować

Dodaj komentarz


O nas

MOJABANCERELLA.com to portal o charakterze informacyjnym, gdzie staram się na bieżąco przekazywać Państwu informacje dotyczące Polonii włoskiej i nie tylko.

„Mojabancarella” – moja -, czyli nasza, każdego z osobna i - bancarella – słowo które stało się naszym spolszczonym tłumaczeniem słowa stragan, gdzie można znaleźć wszelkie dobro. 

ZAPRASZAM NA MOJABANCARELLA

Przedsięwzięcie jest współfinansowane przez Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” ze środków otrzymanych od Kancelarii Senatu w ramach sprawowania opieki Senatu Rzeczypospolitej Polskiej nad Polonią i Polakami za granicą.

  

Najnowsze artykuły

Zlot Motocyklowy przy Kwaśnicy

 

 

Festiwal Kwaśnicy oraz Mojabancarella serdecznie zapraszają wszystkich miłośników motocykli, na Zlot Motocyklowy przy Kwaśnicy, który odbędzie się w Żywcu, w dniach 10 – 12 sierpnia 2018 roku.

Zlot Motocyklowy połączony jest z jubileuszem XV-lecia Festiwalu Kwaśnicy. Zlot rozpocznie się w piątek o godz. 16.00 mszą św. polową. W sobotę zapraszamy na Paradę Motocyklową ulicami Żywca, która wyruszy spod Amfiteatru i skieruje się na żywiecki Rynek, gdzie zaplanowany jest krótki postój a następnie powrót pod Amfiteatr.

 

XV Festiwal Kwaśnicy

 

 

Światowa Loża Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy zaprasza serdecznie na jubileusz XV-lecia Festiwalu Kwaśnicy, który odbędzie się w Żywcu, w dniach od 10 do 12 sierpnia 2018 roku, na błoniach Amfiteatru pod Grojcem.

Pomysłodawczyni i organizator, sławnej na całą Polskę Kwaśnicy, Barbara Czul, o tegorocznym Festiwalu mówi, że będzie niepowtarzalny a program Festiwalu zostanie tak ułożony, aby każdy z uczestników znalazł w nim coś atrakcyjnego dla siebie – niezależnie od wieku oraz płci.

 

Beskidy Music Festival 2018

 

 

Maciej Maleńczuk, Sławomir i Smolik // Kev Fox to gwiazdy, które wystąpią na żywieckiej scenie podczas Beskidy Music Festival, który odbędzie się 16 – 17 czerwca 2018 roku, na Błoniach Amfiteatru pod Grojcem.

Organizatorami Beskidy Music Festival jest Stowarzyszenie Światowa Loża Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy oraz portal Beskidy.News.

Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2017-2018

 

 

2.06.2018 r. odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego 2017/2018 w siedzibie szkoły. Z tej okazji gościli u nas Wicekonsul Wydziały Konsularnego Ambasady RP w Rzymie, pan Michał Drożniewski oraz płk Dariusz Skrodzki z JFC NATO.

Uroczystość została otwarta przez dyrektorki szkoły, panią Annę Smolińska i Agnieszkę Folcik, po czym, zaproszeni goście przekazali swoje pozdrowienia i wyrazy uznania dla całej szkolnej społeczności. Szkoła otrzymała  upominki od Wicekonsula Drożniewskiego w formie materiałów dydaktyczych i od płk Skrodzkiego pamiątkową statuetkę Wojska Polskiego.

W tym roku, w podziękowaniu za otwarte serce, życzliwość i przychylność wobec działań szkoły, polska szkoła przyznała pierwsze dyplomy "Przyjaciela Szkoły".

Zostali uhonorowani płk Skrodzki, Pani Konsul Ewa Mamaj, Wicekonsul Michał Drożniewski oraz Ewa Nytko.  

Poradnik Kibica na Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2018 w Rosji

 

 

Z racji zbliżających się Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej FIFA 2018 w Rosji Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP przygotowało poradnik dla polskich obywateli udających się na mundial.

Przygotowany poradnik zawiera praktyczne informacje dotyczące m.in. bezpieczeństwa, warunków wjazdu i pobytu w Federacji Rosyjskiej czy zachowania się w typowej sytuacji losowej (np. utrata dokumentu tożsamości). Interaktywna broszura, którą można łatwo odczytać za pomocą urządzeń mobilnych, zawiera także dane teleadresowe polskich urzędów konsularnych działających w Federacji Rosyjskiej, w tym Mobilnych Punktów Konsularnych w Kazaniu i Wołgogradzie otwartych specjalnie na czas trwania Mundialu.

 

Drużyna "Polonia" na rzymskim Marszu Różowej Wstążki

 

 

Już po raz 6. Drużyna "Polonia" uczestniczyła w rzymskim 2 km. marszu Różowej Wstążki. Inicjatywę dla Polaków, jak co roku, zorganizowało Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne Le Rondini, pod Patronatem Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Rzymie.

 

Hawajskie Party w Neapolu

 

 

Stowarzyszenie Instytut dla Polonii z Neapolu, serdecznie zaprasza na powitanie lata w hawajskim rytmie, które odbędzie się w sobotę 9 czerwca 2018 roku w Sayonara Eventi – Lago Patria, od godz. 21.00. Wieczór poprowadzi oczywiście DJ EVA.

Hawajskie stroje mile widziane.

Rezerwacja i info pod numerem 333 999 86 96

Serdecznie zapraszamy

Mojabancarella 04/06/2018

 

Spałem w Pile – Artur Andrus

 

 

Artur Andrus, Mistrz Mowy Polskiej, artysta tak płodny, który pisze wiersze i piosenki, że tak powiem z marszu, komentator w Szkle Kontaktowym, wieloletni dziennikarz, egzaminy na studiach zaliczał wierszem, uhonorowany Złotym Krzyżem Zasługi, płyta „Myśliwiecka” pokryła się podwójną platyną, „Cyniczne córy Zurychu”, kolejna platyna.